CEI 12 OLIMPIENI

~Informatica~

Lucrare pentru susținerea atestatului professional

ELEV:COSTAN-SPRIVAC MATEI-CRISTIAN

PROFESOR COORDONATOR:

UDUDEC MARIUS


                                                     2021

Learn More

 

CUPRINS

ARGUMENT…CEI DOISPREZECE OLIMPIENI…………………………………………3
ZEUS……………………………………………………………………………………………4
POSEIDON…………………….……………………………………………………………….5
HERA……………………………………………………………………………………………6
DEMETRA………………………………………………………………………………………7
ATENA…………………………………………………………………………………………8
APOLLO SI ARTEMIS………………………………………………………………………………… 9
DIONYS………………………………………………………………………………………10
ARES…………………………………………………………………………………………11
HEFAISTOS…………………………………………………………………………………12
AFRODITA SI HERMES………………………………………………………………………………………13
CONCLUZI SI BIBLIOGRAFIE………………………………………………………………14

 
Female Speaker

ARGUMENT

    Am ales această temă deoarece sunt pasionat în ce privește lumea antică cat si legendele acesteia , cat si curiozitatea despre cunoaștere.

    Astazi omul cunoaste fortele naturii si puterea lor nu il mai inspaimanta. Dar imaginatia omului primitiv, in lipsa unei ratiuni patrunzatoare, a creat figurile mitice ale zeilor, atribuindu-le toate fenomenele pe care nu si le putea explica. Astfel s-au plasmuit mitologiile popoarelor antice, dintre care aceea a grecilor se remarca prin mare bogatie si frumusete miturilor.
Mitologia grecilor este extrem de bogata pentru ca la crearea nenumaratelor figuri de zei semizei, eroi, a contribuit imaginatia mai multor generatii si a mai multor oameni de talent. Dar cauza principala a multimii miturilor o constituie multitudinea fenomenelor naturii si a diferitelor aspecte ale acestor fenomene.

 
Traditional Library

                                                     CEI DOISPREZECE OLIMPIENI

În mitologia greaca Cei Doisprezece Olimpieni sau cunoscuți și ca Dodekatheon ( "zei" ), erau cele doisprezece zeități majore ale Pantheonului Grecesc care își aveau reședința pe vârful Muntelui Olimp. Aceștia și-au câștigat supremația ca zei ca urmare a unui război mitologic împotriva Titanilor  conduși fiind de către Zeus. Cultul grec pentru Cei Doisprezece Olimpieni  poate fi identificat ca având originea în Atena secolului VI î.Hr. și cel mai probabil era un cult original fără origine înperioada miceniană. Altarul Olimpienilor din Atena este datat perioadei lui Pesistratos, în 522/521î.Hr.O foarte mare vari ație a existat conform diferitelor surse, însă canonul a stabilit reședința lui Zeus, Hera, Demetra , Athena , Hestia sau Dionis ,Apollo , Poseidon , Artemis , Ares , Afrodita , Hefaistos , Hermes pe Muntele Olimp. Hades, zeul Lumii de Apoi, nu rezida pe Muntele Olimp, el având reședința în împărăția sa subpământeană.

 
zues.jpg

ZEUS

   Este regele zeilor, zeul cerului și stăpânul Olimpului. Simbolurile acestuia sunt fulgerul, vulturul cu un șarpe în gheare, sceptrul, stejarul și balanța. El făcea parte din prima generație divină. Era cel mai mic dintre fii lui Cronos și al Rehei. Titanul își mânca fiecare copil imediat după naștere deoarece se temea că va fi detronat. Pentru a da naștere ultimului copil (Zeus), Rehea a fugit pe insula Creta, iar în locul bebelușului i-a dat lui Cronos să mănânce o piatră înfășată. Ajuns la maturitate, Zeus l-a vrăjit pe Cronos ca să-și elibereze frații, iar după aceea cei 6 frați i-au declarat război titanului. Lupta a durat 10 ani și s-a terminat cu victoria zeilor.

   Zeus a fost numit stăpănul cerului. După o ceartă cruntă între cei 3 frați (Zeus, Poseidon și Hades), Zeus l-a alungat pe Poseidon în mare, iar pe Hades în subteran. Zeus mai este cunoscut datorită numeroaselor sale „aventuri”, nu doar cu zeițele, ci și cu pământenele. A avut cu soția sa, Herra, 4 copii: Hebe, Elithya, Ares și Hefaistos; o fică, Atena, cu Metis; cei 2 gemeni: Artemis Și Apollo cu Leto; cele 9 muze cu Mnemosyne; pe Dionisos cu Maia; pe Persefona cu Demetra; și eroii Hercule (cu Alcmene), Perseu (cu Danae), Elena din Troia (cu Leda), Minos, Rhandmanthus și Sarpedon (cu Europa), si multi altii.

 
poseidon.jpg

POSEIDON

Poseidon este zeul mării, fiul lui lui Cronos și a Rehei. A fost aruncat în adâncuri împreună cu soția sa Amphitrie, de către fratele său, Zeus, în urma unui conflict între aceștia. Când Zeus a devenit beat de putere, Poseidon, Hades, Atena și Herra au încercat să îl arunce pe zeul suprem în lanțuri, însă planul lor a eșuat. Poseidon stârnea furtuni sau liniștea apele, el scotea insulele la iveală sau le scufunda lovindu-le cu tridentul (armă creată de Hefaistos). Alte episoade importante din viața zeului au fost certurile dintre acesta și Atena. Începutul conflictelor a fost momentul în care Zeus a trebuit să decidă cărui zeu îi va aperține Attica. Pentru că Zeus nu a putut alege între fiica sa și fratele său, i-a pus pe muritori să decidă. Atena le-a dăruit măslinul, iar Poseidon calul. Muritorii au decis că cel mai folositor este măslinul, așa că orașul a fost numit Atena. Din acel moment, cei 2 zei au fost dușmani. Altă dată, Atena i-a găsit pe Poseidon și Meduza în templul ei, și considerând aceasta o insultă, a transformat-o pe Meduza și surorile ei în cele 3 gorgoane monstruoase.

 
herra.jpg

HERA

Herra a fost o zeitate importantă în mitologia Greciei antice. Aceasta este fiica lui Cronos și a Rehei, a fost înghițită de către tatăl ei la naștere, iar supă ce Zeus a eliberat-o a fost dată în grija lui Oceanus și Thetys în timpul războiului Olimpian. Este zeița căsătoriei și a familiei. Simbolueile ei sunt păunul,diadema, rodia și sceptrul. A fost soția legitimă a lui Zeus, devenind astfel regina zeilor și totodată și a oamenilor. Este adesea înfățișată ca o soție geloasă, dornică să se răzbune pe soțul său infidel și pe toate amantele acestuia. A avut 4copii împreună cu Zeus: Ares, Hephaistos, Hebe și Elithya. Nu a avut niciun alt copil în afară de cei 4, spre deosebire soțul ei. 

 
de.jpg

DEMETRA

Demetra este zeița agriculturii. Aceasta este fiica lui Cronos și a Rehei, soră cu Zeus, Poseidon, Hades, Herra și Hestia. A avut o fiică cu Zeus: pe Persefona. Simbolurile acesteia sunt sceptrul, torța și cornul.Hades a răpit-o pe Persofona și a dus-o în Infern după ce acesta se îndrăgostise de ea. Demetra a căutat-o timp de 9 zile și 9 nopți, timp în care holdele se uscau iar toate plantele se ofileau. Nevoit să intervină, Zeus l-a pus pe Hermes să o ducă pe Persefona înapoi la mama sa. Însă, Persefona mâncase deja o rodie din grădina Infernului, iar aceasta nu mai putea pleca din împărăția lui Hades. După insistențele Demetrei, Persefona a avut voie să stea cu mama sa timp de 6 luni, iar celelalte 6 luni trebuie să le petreacă alături de Hades.

 
at.png

ATENA

Atena este una dintre cele mai importante divinități ale antichității. Este fiica lui Zeus și a lui Metis. Când Metis era însărcinată cu Atena, Zeus a înghițit-o dar a salvat-o pe Atena din pântecele acesteia. Atena este zeița înțelepciunii, a răzpoiului, a artelor frumoase și a meșteșugului, protectoerea polisului grecesc Atena. Este foarte cunoscută disputa dintre ea și Poseidon, cele mai cunoscute episoade fiind cele în care se întrec pentru conducerea Atticei (când Atena le-a oferit oamenilor măslinul), și atunci când Atena i-a găsit pe Poseidon șu Medusa într-unul dintre templele sale. Simbolurile sale sunt egida (scut din aur sau bronz celest, folosită de zeiță în Războiul Troian, făurită de Hephaistos, împodobită mai târziu cu capul Medusei), armura (în special coiful și sulițele), măslinul, bufnița și șarpele.

 
ae15578ab024491bcaf16e8e197b181d.jpg

APOLLO si ARTEMIS

       Apollo era personificarea soarelui, al zilei, al artelor și meșteșugurilor și al aurului, protector al muzicii și a poeziei. Era fiul lui Zeus și al muritoarei Leto, geamănul Artemisiei. Avea darul profeției și era considerat vindecător de boli. Simbolurile sale erau arcul și săgețile, lira și aurul. Se spune că a lucrat cot la cot cu Poseidon pentru întemeierea cetății Troia, devenind apoi protectorul acesteia. Apollo a înființat Jocurile Pitice, de unde i s-a atribuit și numele de Pythius.

        Artemis este zeița vânătorii, a lunii și a nopții,geamănă cu Apollo. După ce Herra nu a lăst-o pe Leto să nască niciunde pe pe pământ, Poseidon a ridicat la suprafață insula Delos, unde după 9 zile și 9 nopți, Leto i-a adus pe lume pe cei 2 gemeni: Apollo și Artemis. Artemis este de obicei reprezentată în fața unei semiluni trăgând cu arcul. Simbolurile sale sunt căprioara, arcul și săgețile.

 
dyo.jpg

DIONYS

Dionys a fost unul dintre cei mai importanți zei din istoria Greciei antice. Acesta era zeul extazului, al petrecerilor, al pomiculturii, al viței de vie și al vinului. Dionysos era fiul lui Zeus și al muritoarei Semele, nepotul Harmoniei. Herra, geloasă, a păcălit-o pe Semele astfel încât muritoarea i-a cerut lui Zeus să i se arate în adevărata sa formă. Zeus a apărut înconjurat de un nor de fulgere și tunete, iar la vederea sa, Semele și-a găsit sfârșitul. Zeus l-a salvat pe Dionysos din pântecele ei, care, la maturitate avea să o ducă pe Semele în Olimp. Dionysos mai este cunoscut ca zeul care „s-a născut de 2 ori”, deoarece după ce Zeus l-a salvat l-a cusut în propria coapsă, până când acesta a fost suficient de mare ca să se poată naște. Simbolurile acestuia sunt strugurii, cupa cu vin, iedera și tirsul (un toiag încununat de conuri de pin).

 
ares.jpg

ARES

Este fiul lui Zeus și al Herrei. Este zeul războiului și al focului, mereu în conflict cu sora sa Atena. Deși este întruchiparea forțrei brute și nestăpânide ale războiului, victorios în multe bătălii, acesta adesea pierde bătăliile contra fraților săi, sau chiar a muritorilor. În Războiul Troian, când lupta alături de Hector, a fost rănit și nevoit să se retragă. Când a sărit în ajutorul fiului său, a fost rănit de către Hercule și silit iar să fugă. Tot de numele său este legat și Areopagul, coloana unde erau jutecate crimile de natură religioasă. Se știe despre Ares că era împreună cu Afrodita, iar fratele său, Hephaistos, încerca să îi facă mereu de râs în fața celorlalți zei .

 
hef.jpg

HEPHAISTOS

Hephaistos este în mitologia greacă zeul focului, al metalelor, al fierarilor şi al meşteşugurirol. Este fiul Herei şi al lui Zeus. Este singurul zeu din mitologia Greciei anticecare este urât. Se spune că Herra s-a speriat când l-a văzut prima dată. Alte legende mai spun că Zeus l-a fulgerat într-un acces de furie. În urma unei certe între părinţii săi, Herra l+a aruncat pe fereastră, astfel devenind şchiop. A fort alungat de Yeus în inima unui vulcan, fiind pedepsit ca toatp viaţa să făurească arme. Acesta a creat fulgerul lui Zeus, tridentul lui Poseidon şi furca lui Hades. Se spune că toate 3 împreună alcătuiesc Suliţa lui Triam (arma cu care Zeus l-a învins pe Cronos. A mai făcut armura purtată de Ahile în răyboiul Troian, egida Tenei, a creat-o pe Pandora (prima femeie de pe pământ) şi Cutia Pandorei. Hephaistos era căsătorit cu Afrodita, însă aceata era împreună cu Ares. Acesta face tot posibilul să îi prindă împreună şi să îi facă de râs. Simbolurile sale sunt focul, ciocanul şi nicovala.

 
afhe.jpg

AFRODITA SI HERMES

Knowledge Meets Curiosity

Afrodita a fort în mitologia greacă zeița frumuseții și a iubirii. Se spune că aceasta a fost născută din spuma mării și crescute de către nimfe până la maturitate. Aceasta a fost silită să se mărite cu zeul Hephaistos, însă aceasta îl iubea pe Ares, însă a mai fost iubită și de către Dyonisos, Hermas și Poseidon. A avut mai mulți copii: pe Eros cu Hermes, pe Anteros cu Ares (ambii fiind zei ai iubirii), pe Harmonia (zeița armoniei) cu muritorul Anchises, pe Eneas etc. Simbolurile sale sunt păsările (în special porumbița și lebăda), mărul, albina, mirul și trandafirul.
Hermes este în mitologia greacă zeul comerțului, al zborului și al hoților, mai este numit și mesagerul zeilor. Este fiul lui Zeus și al pleiadei Maia. Se spune că Hermes este singurul zeu în afară de Zeus care poate intra și ieșii din Infern după bunul său plac. Simbolurile sale sunt caduceul (un toiag înaripat cu 2 șerpi încolăciți în jurul său) și sandalele înaripate (pe care i le-a oferit o dată lui Perseu când a omorât-o pe Medusa). A avut mai mulți copii cu Afrodita: Eos -zeul dragostei-, Tyhe -zeița destinului și al norocului-, Priapus și Pan -zeul satirilor.

 
Female Speaker

CONCLUZII SI BIBLIOGRAFIE

După realizarea acestui proiect am realizat ca tema legata de Cei Doisprezece Olimpieni îmbogățesc cultura generală și ne fac sa ne punem mai multe întrebări despre toate lucrurile divine si daca acestea chiar au existat vreodata.

Istoria antica are multe razboaie de memorat, ruine si arheologie. Insa cand ii vei pomeni cuiva despre mituri va fi incantat. Aceste povesti sunt colorate, alegorice, pline de invataminte morale. Adevarate puzzle-uri ale mintilor antice, unelte pentru a-si forma si educa copiii. Aceste mituri contin adevaruri umane fundamentale si bazele culturii noastre.

Povestile zeilor Greciei antice au devenit foarte populare in cultura vestului. Personajele zeilor au fost demult popularizate. Dramaturgii Greciei antice, apoi Homer si Hesiod. Mai spre zilele noastre, au aparut filme cu zeii mitologiei grecesti, benzi desenate si jocuri. Insa ce face deosebiti acesti zei? Zeii greci seamana foarte mult cu oamenii. Atat ca forma, dar si ca emotii si sentimente. Cu totii ne amintim Legendele Olimpului – cum Tezeu a invins Minotaurul, cum Orfeu a incercat sa-si salveze iubita din Infern si multe altele.

https://grecia-personaje-mitologice.webnode.ro/zeii/cei-12-olimpieni

https://grecia-personaje-mitologice.webnode.ro/zeii/cei-12-olimpieni

https://grecia-personaje-mitologice.webnode.ro/zeii/cei-12-olimpieni

https://mythologica.ro/mitologia-greaca-si-zeii-greciei-antice/